Frans Gregersen

Sproghistoriens sorte hul: Byens kendte skrift – landets ukendte tale

Frans Gregersen

Vi ved meget om sproghistorie, men der er endnu mere, vi ikke ved. Vi har først og fremmest svært ved at danne os nogen forestilling om sproghistorien i den lange periode af menneskehedens historie, hvor vi var jæger-samlere. Jæger-samlere skriver ikke. Først når skriften opstår, har vi nogenlunde fast grund under fødderne.

Men skrift er ikke tale, og der skal altid en slutningsproces til, før vi får greb om, hvordan folk har talt. Og så er der det yderligere ømme punkt, at folk helt op til i dag i langt større tal boede på landet end i de byer, hvor skriften opstod og blev praktiseret. Måske er skriften kun en afspejling af, hvordan fine folk i byerne talte? I foredraget opridser jeg, hvordan by og sprog hænger sammen gennem historien og afslutter med nogle forslag til, hvordan vi kan forstå landbefolkningens tale, før vi får solid viden om den i og med, at dialektologien opstår i midten af 1800-tallet. Måske er det sorte hul ikke helt uigennemtrængeligt.

Følg med LIVE her på siden eller på Facebook (kræver ikke medlemskab/log in), når Frans Gregersen fortæller om vores sproghistories sorte hul.

For at kunne se foredraget i full screen, kan du klikke nedenfor på foredragstitlen ved det røde segl.

Har du spørgsmål til Frans Gregersen?

Foredraget sendes LIVE her på siden og samtidig på Selskabets Facebookside.
Du har mulighed for at stille spørgsmål til Frans Gregersen enten via mail til kdvs@royalacademy.dk eller via kommentarfeltet på Facebook.

Har du ikke mulighed for at følge med LIVE?

Fortvivl ikke. Foredraget bliver optaget og vil efterfølgende kunne ses her på siden og på Selskabets YouTube kanal sammen med et væld af andre spændende foredrag.Frans Gregersen er cand.mag. i lingvistik og sprogpsykologi. Han blev dr.phil. i 1991 og var fra 1996 til 2018 professor i dansk sprog ved Københavns Universitet. Fra 2005 til 2015 var han leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudier, i daglig tale kaldet Sprogforandringscentret, på Københavns Universitet. Han var derefter leder af et projekt om Dansk talt i USA og Argentina (Danske Stemmer) og er nu formand for advisory board på et projekt om den danske sprogvidenskabelige strukturalismes historie (Infrastructuralism).

Mere om…

Læs mere om Frans Gregersen på: https://nors.ku.dk/ansatte/?pure=da/persons/36761

Læs mere om Sprogforandringscentret på: https://dgcss.hum.ku.dk/

Læs mere om Danske Stemmer på: https://danskestemmer.ku.dk/

Forsidefoto: Billion Photos/Shutterstock
Maleri ovenfor: Everett Collection/Shutterstock
Portrætfoto af Frans Gregersen: Karen Lindegaard

8. mar 2021

19.30 - 21.00

 • Sted:

  live-foredrag her på siden og på Facebook

   Online

 • Arrangement:

  Offentligt foredrag

ingen tilmelding

Foredraget bliver optaget uden publikum og kan følges live her på siden eller på Selskabets Facebook side 


Har du ikke mulighed for at følge med LIVE, kan hele foredraget ses efterfølgende enten her på siden eller på Selskabets YouTube kanal

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk