Liv Hornekær

Interstellar katalyse, stjernedannelse og livets oprindelse

Liv Hornekær

Det interstellare rum, området mellem stjernerne, er hjemsted for overraskende komplekse molekyler. Man har f.eks. observeret vand, methanol og glycolaldehyd - et forstadie til sukker. De mest komplekse molekyler findes i de områder, hvor nye stjerner og planetsystemer bliver dannet. Her spiller de en stor rolle for dannelsen af nye stjerner. Asteroider og kometer har gennem jordens historie leveret kemisk komplekse interstellare molekyler fra rummet til planetens atmosfære og overflade – her kan de have bidraget til livets oprindelse. Hypotesen er, at de komplekse molekyler dannes via katalytiske reaktioner på overfladen af interstellare nano-støvkorn. I laboratoriet kan vi teste den hypotese og undersøge hvor komplekse molekyler, det er muligt at danne under interstellare betingelse. Målet er at bestemme, om livets molekylære byggesten – aminosyrer, DNA-baser, sukker og fedtsyrer – kan dannes i det interstellare rum, før dannelsen af stjerner og planeter.

Følg med LIVE her på siden, når Liv Hornekær fortæller om rummet mellem stjernerne.

Har du spørgsmål til Liv Hornekær?

Foredraget sendes LIVE her på siden og samtidig på Selskabets Facebookside.
Du har mulighed for at stille spørgsmål til Liv Hornekær enten via mail til kdvs@royalacademy.dk eller via kommentarfeltet på Facebook.

Har du ikke mulighed for at følge med LIVE?

Fortvivl ikke. Foredraget bliver optaget og vil efterfølgende kunne ses her på siden og på Selskabets YouTube kanal sammen med et væld af andre spændende foredrag.Liv Hornekær er Professor i Materiale Fysik ved Aarhus Universitet. Hun forsker i reaktioner på overflader - både reaktioner på overfladen af nano-støvkorn i det interstellare rum og anvendelse af molekylær funktionalisering til at optimere de elektroniske og kemiske egenskaber af nye 2D materialer. Liv Hornekær har vidst, at hun gerne ville være fysiker siden 5. klasse. Efter endt mat/fys-studentereksamen fra Århus Statsgymnasium i 1990, fortsatte hun på Aarhus Universitet hvor hun fik sin ph.d.-grad i fysik i 2001. Efter 3 år som Carlsberg Fellow ved Syddansk Universitet, vendte hun tilbage til Aarhus Universitet - først som Steno og Skou Fellow, siden som lektor og fra 2017 som Professor. Liv Hornekær har modtaget ERC Starting Grant og Consolidator Grants, EliteForsk-prisen samt Humboldt Fondens Friedrich Wilhelm Bessel Research Award. 
Liv Hornekær er leder Center for Interstellar katalyse, finansieret af Danmarks Grundforskningsfond.

Liv Hornekær blev indvalgt som medlem af Videnskabernes Selskab i 2020.

Forsidebillede og ovenfor: T.A.Rector (NRAO/AUI/NSF and NOAO/AURA/NSF) and B.A.Wolpa (NOAO/AURA/NSF)
Portrætfoto: Erik Holst Mortensen/Institut for Fysik og Astronomi, AU

15. mar 2021

19.30 - 21.00

 • Sted:

  live-foredrag her på siden og på Facebook

   Online

 • Arrangement:

  Offentligt foredrag

ingen tilmelding

Foredraget bliver optaget uden publikum og kan følges live her på siden eller på Selskabets Facebook side 


Har du ikke mulighed for at følge med LIVE, kan hele foredraget ses efterfølgende enten her på siden eller på Selskabets YouTube kanal

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • Programkonsulent
 • 33435314
 • mda@royalacademy.dk