Anja Groth

Epigenetisk cellehukommelse – hvordan husker vores celler deres identitet?

Anja Groth

Foredraget er aflyst grundet sygdom.

Kroppens celler deler sig gennem hele livet, og dette er nødvendigt for dannelsen og opretholdelsen af en sund organisme. Alle kroppens celler indeholder samme DNA-sekvens, vores genom. Hvordan kan den samme ’opskrift’ give ophav til de mange forskellige celletyper? DNA’et er organiseret i en struktur kaldet kromatin, og kromatinstrukturen medvirker til at opretholde cellernes specielle egenskaber, der gør dem til f.eks. hudceller eller nerveceller. I kromatin vikles DNA omkring histonproteiner, der kan indeholde epigenetisk information i form af en bred vifte af kemiske modifikationer. Når celler deler sig, skal både DNA-sekvensen og kromatinstrukturen kopieres. Her dykker vi ind i cellens kerne for at forstå, hvordan genomets arkitektur er med til at bestemme cellernes specielle egenskaber, deres identitet, og hvordan denne videregives til dattercellerne.

  

Anja Groth er professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på det Sundhedsvidenskabelig Fakultet ved Københavns Universitet. Anja har forsket i DNA-reparation, epigenetik og kræft i mere end 20 år, og har, inden hun i 2008 startede sin forskningsgruppe på Københavns Universitet, arbejdet på St. Jude Children’s Research Hospital i Memphis, Kræftens bekæmpelse i København og Institut Curie i Paris. Anja er også grundlægger af onkologi-biotekselskabet, Ankrin Therapeutics.

  

Portrætfoto af Anja Groth: Lars Svankjær
Illustration: Watercolor by Nicolas Bouvier for Dr. Genevieve Almouzni

Covid-19 forholdsregler
Vi følger selvfølgelig de gældende retningslinjer, sundhedsmyndighedernes har opstillet i forbindelse med Covid-19. 11. okt 2021

19.30-21.00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis. 
  Tilmelding nederst på denne side

  Dørene åbner kl. 19.00

Find vej

1 Map

Tilmelding

Spørgsmål

 • Trine Hagerup
 • Akademisk medarbejder
 • 31492316
 • th@royalacademy.dk