Frygt og Bæven:

Religion og fortællekunst i Thomas Manns "Josef og hans brødre".

Thomas Mann

Videnskabernes Selskab inviterer med støtte fra Carlsbergfondet til den 6. Royal Academy Lecture in the Humanities and Social Sciences. 

Efter forelæsningen bydes der på reception med en forfriskning. Det er gratis at deltage, dog bedes man tilmelde sig via nedenstående tilmeldingsrubrik.

Professor Heinrich Detering holdt forelæsningen ""Frygt og bæven: Religion og fortællekunst i Thomas Manns "Josef og hans brødre".

I romanen "Josef og hans brødre", som mere og mere betragtes som Thomas Manns egentlige hovedværk, genfortælles den bibelske Josef-historie med udgangspunkt i stamfædrene Abraham, Isak og Jakob og med inddragelse af både jødiske, kristne og muslimske traditioner såvel som moderne psykologi og religionshistorie. En central rolle spiller her Abrahams "opdagelse af Gud", som vil være forelæsningens tema. Herudfra diskuteres forholdet mellem antropologi og teologi og mellem religion og humanisme.

Forelæsningen blev holdt på dansk.

Heinrich Detering, f. 1959, er en af Tysklands førende litteraturforskere, hvis kundskab strækker sig (mindst) fra H. C. Andersen til Bob Dylan – han har skrevet om dem begge, senest en stor bog om Dylan. Hans sprogkundskaber foruden hovedsprogene også dansk. Thomas Manns værk er blandt hans centrale emner, og han er medudgiver af den store kritiske Thomas Mann-udgave. 

Heinrich Detering er professor ved universitetet i Göttingen og tillige gæsteprofessor i flere lande. Han har modtaget adskillige æresbevisninger, deriblandt i 2009 de tyske forskningsråds Leibniz-pris på 2 mio. euro. Han er præsident for Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung og i øvrigt selv også lyriker.


8. mar 2017

16:00-18:30

 • Sted:

  Søren Kierkegaard Plads 1
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  Royal Academy Lectures

 • Pris:

  Gratis

Forelæsningen er støttet af

Tilmelding

DIAMANTEN, Det Kgl. Bibliotek

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • 25360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.