En dramatisk tidsrejse gennem 150 års big business

Handlen med oldægyptiske antikviteter

Kim Ryholt er professor i ægyptologi ved Københavns Universitet. Han er specialist i oldægyptisk filologi, dvs. studiet af tekster og det lys, de kaster på det oldægyptiske samfund. Hans primære interessefelter er politisk og social historie, oldægyptisk litteratur og identitetsdannelse, samt ægyptologiens faghistorie. Han er forfatter til flere bøger og har for nyligt udgivet The Anquities Trade in Egypt 1880s-1930s (med Fredrik Hagen) på Videnskabernes Selskabs forlag. Han arbejder pt. på afhandlingen Trauma, Imitatio and the Invention of History takket været en Semper Ardens bevilling fra Carlsbergfondet.

Størstedelen af de oldægyptiske genstande, der findes udstillede på museer verden over, er erhvervede gennem antikvitetshandlen og stammer altså ikke, som man kunne formode, fra veldokumenterede arkæologiske udgravninger. Igennem 150 år, frem til et endeligt forbud i 1983, foregik der en særdeles omfattende og livlig handel med antikviteter i Ægypten. Denne handel omfattede guldskatte, skulpturer, mumier, papyrusser, og mange andre genstandstyper. 

Mere overraskende er det måske, at den udover professionelle antikvitetshandlere også involverede en ganske broget skare af andre aktører, heriblandt embedsmænd, konsuler, ægyptologer, missionærer, eventyrere og lånehajer. Der vil i foredraget blive givet nogle dramatiske eksempler på den til tider lyssky handel og de udspekulerede metoder, de handlende benyttede sig af, herunder produktionen af forfalskninger. Foredraget vil ogsp komme ind på, hvorledes en bedre forståelse af antikvitetshandlen kan bidrage til den moderne forskning.

25. sep 2017

19:30-21:00

 • Sted:


  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

Tilmelding

HVOR?


wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Project Manager
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.