LIVE-STREAMING FRA AARHUS UNIVERSITET:

Vores urolige klode

I samarbejde med Aarhus Universitet vil Selskabet henover foråret transmittere fire af De Offentlige Foredrag i Naturvidenskab direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet. Foredragene bliver vist på lærredet i Gl. Mødesal. 

Aftenens foredrag er med lektor i geofysik Bo Holm Jacobsen, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.

Det er klodens urolighed, som holder Jordens overflade beboelig og smuk for væsener som os. Men i en verden, hvor mennesket i stigende grad er herre over sine eksistensvilkår, står jordskælv og tsunamier tilbage som nogle særligt voldsomme og uforudsigelige trusler, som vi gerne vil forstå for bedre at kunne beskytte liv, ejendom og infrastruktur. 

Du vil få at se, hvordan høj-præcise GPS-målinger og radarsatellitmålinger kombineres med klassiske geologiske undersøgelser og nu giver bedre mulighed for at forudsige risikoen for jordskælv. 

Computerberegning af jordskælvsbølger kombineres med modeller af bygninger for at forbedre sikkerheden indendørs. Og computernetværk sammenkobler seismometre til hurtig varsling af borgere, når jordskælvet faktisk går i gang og en eventuel tsunami er på vej. På denne måde er konsekvenserne ved jordrystelser stærkt reduceret i de egne, hvor der er råd til at bygge rigtigt. Tsunamier er derimod stadig svære at værne sig imod. 

En positiv sideeffekt af jordskælvsbølger er, at de også spiller den centrale rolle i forskernes forståelse af Jordens indre: et globalt net af tusinder af seismometre danner samlet set det indadrettede ”Hubble-teleskop”, som giver meget detaljerede billeder af Jordens indre struktur, og det giver os indsigt i den ”motor”, som former oceaner, bjergkæder og vulkaner.

Under foredraget får du lejlighed til at lytte til jordskælv og forske lidt med ørerne: kan man høre om Jorden er smeltet indeni?  19. mar 2019

18:55 - 21.15

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab, Gl. Mødesal
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Pris:

  Gratis

TILMELDING:

Hvor:

Spørgsmål

 • Mette Miller Danielsen
 • +4533435300
 • mda@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.