LIVE-STREAMING FRA AARHUS UNIVERSITET:

Klimaændringer – den danske vinkel

I samarbejde med Aarhus Universitet vil Selskabet henover foråret transmittere fire af De Offentlige Foredrag i Naturvidenskab direkte fra Søauditorierne på Aarhus Universitet. Foredragene bliver vist på lærredet i Gl. Mødesal. 

Aftenenes foredragsholder er professor i klimafysik Jens Hesselbjerg Christensen, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Med Parisaftalen i hus i december 2015 blev en vigtig milepæl i forhold til at undgå uoverskuelige klimaforandringer i løbet af dette århundrede nået. Verdens ledere blev enige om, at klimaproblemet er det største fælles problem, vi som beboere af planeten Jorden må og skal finde en løsning på. Undervejs har FNs klimapanel udgivet den ene klimarapport efter den anden som i større og større detalje har udredt, hvad vi ved om de igangværende klimaændringer, deres konsekvenser og hvad fremtiden vil byde på. Rapporterne udgør således selve grundlaget for Parisaftalen og processen, som førte til dens vedtagelse. 

Selv om det hedder 'den globale opvarmning', rammer den i høj grad lokalt med klimaændringer, som alle nationer i verden oplever på en unik måde. FNs seneste klimarapport besvarer spørgsmål som: hvad er effekterne af den globale opvarmning? Hvordan afbøder vi dem? Hvordan tilpasser vi os? 

Aftenens foredragsholder Jens Hesselbjerg Christensen har været hovedforfatter på flere af FN-rapporternes kapitler om regionale klimaændringer og har en rolle at spille også i den kommende hovedrapport, som udkommer i 2021/22. 

Her i Danmark er vi heldigt stillet: vi er ikke specielt sårbare, og vi har både viden og penge, så vi kan tilpasse os. Vi har dog fortsat akut behov for at få sat tal på, hvor meget havet stiger, hvor kraftige skybrud vi skal dimensionere kloakkerne til, og hvor lange tørkeperioder, og hvor varme hedebølger fremtidens somre byder på. Kun med den viden kan vi designe et Danmark, der kan stå imod – og måske endda udnytte – de klimaændringer, som uundgåeligt vil finde sted selvom Parismålene skulle blive indfriet. Og det kan gå helt galt, hvis det vilde vejr rammer os uforberedt. Men samtidig må man spørge: ”Hvilken ekstra viden skal der til, før vi tager klimaforandringerne og deres effekter alvorligt nok til, at vi faktisk laver noget om?” 

Foredraget stiller skarpt på danske forhold og dansk sårbarhed i forhold til de forandringer, vi allerede oplever. Undervejs bliver vigtige atmosfæreprocesser og mekanismer forklaret, så alle kan være med.

Efter foredraget går du hjem med både en bedre forståelse af klimaet som system, hvilke usikkerheder forskerne kæmper med og en idé om, hvorvidt vi efterlader vores efterkommere en oase med vindyrkning, varme somre og masser af turister eller en nødstedt nation omgivet af et stormfuldt og stadigt stigende hav – og hvad der skal til for, at vi ender i den første situation og ikke i den anden.  


26. feb 2019

18:55 - 21.15

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab, Gl. Mødesal
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Pris:

  Gratis

TILMELDING:

Hvor:

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Project Manager
 • 25360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.