Oluf Borbye Pedersen

Homo Sapiens – kend dine billioner af personlige bakterier

Oluf Borbye Pedersen

Oluf Borbye Pedersen er forskningsleder og professor på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Han har tidligere været overlæge og forskningsleder på Steno Diabetes Center og direktør for Lundbeckfondens genomcenter – www.lucamp.org.  En væsentlig del af forskningen er centreret om at finde den nedarvede sårbarhed for livsstilssygdomme og opklare, hvordan de opstår ved at de genetiske forandringer spiller sammen med mangel på sundhedsfremmende mad, tilstrækkelig daglig fysisk aktivitet og mange andre miljø komponenter. 

I en anden gren af forskningen analyserer forskerholdet ved hjælp af avancerede genetiske metoder og matematik sammensætning og funktion af de mange billioner af tarmbakterier, som hvert menneske er vært for og som er vanskeligt at dyrke ved traditionelle metoder i laboratoriet. 

Her kan du læse mere om samspillet mellem tarmbakterier og værtsorganismen

Som enkeltmenneske er vi mange flere og mere end vi måske går og tror. Vi er en lillebitte del af mikrobernes univers. I et par gram jord er der for eksempel flere bakterier end der er mennesker på jorden. Ja, hvis du ikke bryder dig om bakterier, så befinder du dig virkeligt på den forkerte planet.

Indtil for fornylig har vi skabt os viden om dette univers ud fra dyrkning af bakterier i petriskåle i laboratoriet. Af indlysende årsager har vi især været optaget at finde og karakterisere de sygdomsfremkaldende bakterier. Men nye DNA-baserede teknikker og avanceret matematik har indenfor de seneste 5 år gjort det muligt at kortlægge mennesket som et ’hotel’ for billioner af bakterier på vores overflade og i alle hulrum. Langt de fleste er i tarmen, hvor de udgør en kæmpestor kemifabrik som ser ud til at bidrage til at styre blandt andet vores tanker, følelser, immunforsvar og stofskifte. Med andre ord: bakterie bør primært være et plusord, fordi langt hovedparten er for os og hjælper os.

 

6. mar 2017

19:30-21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35, 3.sal
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

Tilmelding

Hvor?

wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.