Fra Sult til SKAM

Den norske netdrama-serie SKAM er ikke kun blevet et hit blandt tv-seere over hele verden. Den har også fået stor opmærksomhed i akademiske kredse for sin nyskabende måde at lave ungdoms-tv på inden for rammerne af public service. Pia Quist og Kristin Veel redigerer (sammen med Nanna Kann-Rasmussen) et særnummer af Nordisk Tidsskrift for Informationsvidenskab og Kulturformidling om SKAM. Med afsæt i Knut Hamsuns Sult fra 1890 vil de fortælle om deres forskellige tilgange til SKAM fra henholdsvis et sprogvidenskabeligt og et kulturteoretisk perspektiv. De præsenterer i foredraget en analyse af SKAM’s originale fortælleform, som både trækker tråde tilbage til bl.a. Hamsun og rækker ind i nutidens digitale kommunikationskulturer. Og de viser, hvordan brugen af nutidig ungdomsnorsk i filmscenerne såvel som i SKAM-figurernes chat- og SMS-beskeder, er med til at fremstille et varieret persongalleri og skabe en intens oplevelse hos seerne af autenticitet og identifikation. Analyserne underbygges med en masse klip og eksempler fra sociale medier.  Både Pia Quist og Kristin Veel har skrevet foredraget, men det er kun Pia Quist, der vil være tilstede.

Pia Quist er lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet. Hun forsker i moderne dansk talesprog og har i flere projekter haft særlig fokus på unges sprog og identiteter. I et igangværende forskningsprojekt undersøger hun forholdet mellem mennesker, steder og sprog med udgangspunkt i en traditionelt dialekttalende landsby i Sønderjylland, Bylderup, og den multikulturelle forstad til Odense, Vollsmose. Hun publiceret videnskabeligt og populærvidenskabeligt om dialekter, sproglig variation og flersprogethed, herunder som fast klummeskribent i Weekendavisen.

Kristin Veel er lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Hendes forskning fokuserer især på informationsteknologiens indflydelse på vores kulturelle forestillingsevne med en særlig interesse for fremstillinger af overvågning i film, litteratur og kunst. Hun er forskningsleder for projektet Uncertain Archives: Adapting Cultural Theories of the Archive to Understand the Risks and Potentials of Big Data og har publiceret og redigeret en lang række artikler og bøger, blandt andet den redigerede bog Invisibility Studies (2015).

9. okt 2017

19:30-21:00

 • Sted:


  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

Tilmelding

HVOR?


wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Project Manager
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.