Rane Willerslev:

Gud sat på prøve: et komparativt studie af menneskeofring, bluf og tro

Rane Willerslev

Rane Willerslev er professor i antropologi på Aarhus Universitet.

Hvad nyt kan vi lære om den bibelske fortælling om Abrahams ofring af Isak, hvis vi ser den gennem menneskeofringer, som de udøves blandt tjuktjerne i Sibirien? 

Abrahams ofring af Isak fremlægges normalt som en fortælling om religiøs tro, mens tjuktjerne ofrer deres gamle til forfædrene for at snyde sig til flere menneskeliv og rensdyr. De to offertraditioner har derfor umiddelbart intet tilfælles. Ikke destomindre vil jeg vise, hvordan de to offertraditioner kan afsløre hinandens skjulte værdier. Med udgangspunkt i den franske antropolog Louis Dumonts idé om, at en dominerende værdi altid indeholder sin egen modsætning, viser jeg, at “blufferi" (tjuktji) er skyggen af “tro" (Abraham), og omvendt. På visse tidspunkter, bliver religiøs tro fanget af sin egen skygge, flipper over og bliver til blufferi. Denne forvandling finder sted på baggrund af en grundlæggende værdi, som deles af begge offertraditioner: den nødvendige hierarkiske afstand mellem mennesket og det guddommelige. Alt dette giver os mulighed for at fortolke Abrahams ofring af Isak på en måde, som står i modsætning til de fremherskende læsninger, nemlig, som en handling, hvor Gud testes af Abraham.


3. apr 2017

19:30-21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C. Andersens Boulevard 35
  1553  Copenhagen V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis

Tilmelding

Der er ikke flere ledige pladser til dette fordrag.

Hvor?

wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.