FOREDRAGSAFTEN MED

SAPERE AUDE-MODTAGERE

I 2010 søsatte Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) initiativet Sapere Aude (Vov at vide). Målet er at give de mest talentfulde unge forskere i Danmark de bedste betingelser, så de kan gennemføre forskning på højt internationalt niveau.


Bevillinger blev offentliggjort den 5. december, og i den anledning har Selskabet i samarbejde med Danmarks frie Forskningsfond udvalgt bedt fem af bevillingsmodtagerne om at fortælle om deres forskningsprojekter.

PROGRAM

En aften med Sapere Aude-modtagere

Kl. 19.00:          
Velkomst ved Mogens Høgh Jensen, præsident, Videnskabernes Selskab

Kl. 19.05:          
Om Sapere Aude v. Peter Munk Christiansen, bestyrelsesformand, Danmarks Frie Forskningsråd

Kl. 19.10:          
Lektor Henrik Dimke:
Institut for Molekylær Medicin, Syddansk universitet

Magnesium – det glemte mineral
Mangel på mineralet magnesium kan forværre symptomer og dødelighed i en række sygdomme, hvorimod magnesiumtilskud modvirker symptomerne. Magnesium omtales ofte som ”det glemte mineral”, da mængden af magnesium i blodet ikke måles rutinemæssigt. Magnesium og dets roller i organismen er i virkeligheden ikke studeret særligt meget og derfor ikke så kendt. Projektet skal klarlægge nogle af de processer, som magnesium er involveret i herunder, hvordan magnesium transporteres i nyren, et organ der er ekstremt vigtigt for vedligeholdelsen af magnesiumbalancen, og hvordan magnesium kan sænke blodtrykket.

Kl. 19.30:    
Lektor Henrik H. De Fine Licht
Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Kan insektpatogene svampe hjælpe med at løse parasitternes paradoks?
Parasitternes paradoks opstår ved to tilsyneladende uforenelige observationer. På den ene side er de fleste parasitter specialister, der kun inficerer nogle få værtsarter, men samtidig er værtsskift til helt nye værtsarter meget almindelige. Der vil i dette foredrag blive givet eksempler på de helt specielle værtstilpasninger, der er fundet hos insektpatogene svampe, og hvordan der i det nye projekt vil blive undersøge værtsskift.

Kl. 19.50:          
Lektor Christian Olaf Christiansen
Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Den Globale Uligheds Idéhistorie, 1960-2015
Hvad er sammenhængen mellem geografisk udgangspunkt (sted), og hvordan man har tænkt om global økonomisk ulighed? Hvordan ser uligheden f.eks. ud, hvis man har fødderne plantet i Ghana eller i Indien frem for i USA? Foredraget vil introducere til et nyt forskningsprojekt samt diskutere, hvordan og hvorfor ’global ulighed’ overhovedet kom på den internationale dagsorden forskningsmæssigt og politisk. 

Kl. 20.10:          

Pause med øl og vand + snacks

Kl. 20.30:          
Lektor Stela Canulescu
DTU Fotonik, Danmarks Tekniske Universitet (dette foredrag bliver holdt på engelsk)

Novel optoelectronic devices based on the world’s thinnest semiconductor
The next generation energy-efficient optoelectronics devices can be made from materials that are only a few atoms thick. These artificial materials can be integrated in flexible electronics and perform better than the current silicon-based devices. The project will exploit a cost-effective method for the fabrication of novel artificial materials that can open avenues to explore new physics on materials and enable the fabrication of extremely thin and lightweight solar cell devices.

Kl. 20.50:          
Lektor Asmus Leth Olsen
Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

Borgeren som forvaltningsforsker:
Borgerne har på daglig basis en række oplevelser med den offentlige sektor. De ser den lokale folkeskole på vej til arbejde, læser om den kommunale forvaltning i avisen og oplever service på egen krop. Projektet undersøger, hvordan borgerne finder ud af, om en konkret offentlige service er god eller dårlig, hvordan de tilskriver ansvar, og hvordan overvejelser om performance og ansvar kan forbedres.

Kl. 21.10:          

Tak for i aften



12. dec 2018

19:00-21.30

 • Sted:


  H.C. Andersens Boulevard 35
  1551  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

 • Pris:

  Gratis

TILMELDING:

HVOR:

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Project Manager
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.