Susanne Mandrup:

Gener og fedt

Fedtstoffer repræsenterer fødekomponenter med meget højt energiindhold, og de fleste dyr har udviklet specialiserede celler, fedtceller, der kan oplagre store mængder fedt til tidspunkter med fødeunderskud. Denne evne til at lagre og frigive fedtstoffer er vigtig for metabolisk balance, men samtidig udskiller fedtcellerne hormoner, der ved at signalere til andre celler i organismen regulerer appetit og energimetabolisme. Korrekt funktion og mængde af fedtceller er således vigtig for hele organismen. Men ikke alle fedtceller er ens. F.eks. er såkaldte brune fedtceller specialiserede til at producere varme, der kan holde organismen varm. I foredraget fortælles om, hvordan fedtceller udvikles, og hvordan bestemte gener styrer denne udvikling og specialisering af fedtceller. Der fortælles også om de ændringer, der sker i fedtvævet i forbindelse med overvægt, og hvordan disse ændringer påvirker organismen.

Susanne Mandrup

har været ansat på Syddansk Universitet siden 1996 og professor siden 2008. Hun leder en større forskningsenhed, der beskæftiger sig med genregulering og metabolisme og har siden 2017 været leder af Grundforskningscenteret ”Center for Functional Genomics and Tissue Plasticity”. Siden sit postdoc ophold på Johns Hopkins University, Baltimore, USA i 1995-96 har hun bl.a. forsket i, hvordan bestemte gener regulerer udviklingen af stamceller til fedtceller samt funktionen af fedtceller. Susanne Mandrup er medlem af Videnskabernes Selskab.

19. mar 2018

19:30 - 21:00

 • Sted:

  Videnskabernes Selskab
  H.C Andersens Boulevard 35
  1553  København V

 • Arrangement:

  Offentligt Foredrag

TILMELDING:

HVOR?

wptiger.com

Spørgsmål

 • Eva Bang-Hansen
 • Projektleder
 • +4525360770
 • ebh@royalacademy.dk

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.