Selskabet fejrer H.C. Ørsted

I år er det 200 år siden, H.C. Ørsted fik en magnetnål til at dreje ved at sende elektrisk strøm gennem en ledning og opdagede elektromagnetismen. Dermed lagde han grundstenen til det elektrificerede samfund, vi lever i idag. Hele 2020 fejrer Videnskabernes Selskab sammen med DTU, Selskabet for Naturlærens Udbredelse, Experimentarium, Danske universiteter og Astra den grundvidenskabelige milepæl ved et væld af arrangementer, events og film med internationale stjerneforskere, der hylder den danske forsker.

På skuldrene af Ørsted

Se, hvordan Ørsteds opdagelser for 200 år siden har været med til at grundlægge vores moderne samfund, og hør nutidens stjerneforskere fortælle, hvordan de skaber vores fælles fremtid – på skuldre af hans forskning.

TYNGDEKRAFT - På skuldrene af Ørsted

Gerard t’Hooft er nobelprismodtager i fysik og kendt for sin udforskning af tyngdekraften i sorte huller. Hvis vi forstår den bedre der, kan vi måske også bedre forstå tyngdekraften på jorden. En udforskning, han ville have haft svært ved at bedrive uden H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen for 200 år side

Universets dannelse - på skuldrene af Ørsted

Roger Penrose er en af verdens mest kendte fysikere – ikke mindst på grund af sit tætte samarbejde med Steven Hawking. Han forsker i skabelsen af vores univers, og mener blandt andet der har været mange universer før det, vi lever i dag. En udforskning der står på skuldrene af H.C. Ørsteds grundvidenskabelige opdagelse af elektromagnetismen.

Brede smil og fælles glæde ved videnskaben ved åbningen af HCØ2020

Åbningen i Dansk Industris festsal af dette års fejring af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen bød på skåltaler, film og en raket, der næsten ikke ville afsted.

Det bedste fra to verdener fik nålen til at dreje

Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen skyldes hans insisteren på at forstå verden gennem både humaniora og naturvidenskab, ifølge Ørsted-ekspert Andrew D. Jackson

Videnskabernes Selskab sætter fuldt fokus på H.C. Ørsted i 2020

Gennem hele året vil et konsortium bestående af Astra, Experimentarium, DTU og Videnskabernes Selskab, sammen med en række andre aktører sørge for at 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen ikke går nogen danskeres næse forbi

"Hvis 2020 skal blive et godt år for videnskaben, fordrer det eliminering af prokuratorkneb og fokus på nysgerrighed og grundforskning"

Klumme af Præsident Mogens Høgh Jensen i Sciencereport om selskabets ønsker for året, der kommer - og årets fejring af HC Ørsted

Hos Videnskabernes Selskab gør vi brug af cookies, med det formål at forbedre hjemmesiden, og give dig den bedste brugeroplevelse. Ved brug af hjemmesiden accepterer du, at vi lagrer dine cookies hos os.