Professor

Susanne Mandrup

Hvad er dit forskningsfelt – kort beskrevet? 
Min gruppe forsker i forståelsen af, hvordan aflæsningen af genomet (arvemassen) styres gennem regulatoriske netværk af proteiner. Vi er specielt interesseret i at forstå, hvordan aflæsningen af genomet reguleres under udvikling af stamceller til fedtceller. Her undersøger vi bl.a., hvilke faktorer der styrer hvilken type fedtcelle, brun eller hvid, stamcellerne udvikler sig til. Vi er også interesseret i at forstå samspillet mellem metabolisme og aflæsningen af genomet, dvs. hvordan metaboliske påvirkninger styrer aflæsningen, og hvordan ændringerne i aflæsningen styrer metabolismen. Dette undersøger vi bl.a. i de insulin-producerende celler fra bugspytkirtlen. 

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer på dit felt?
En af de største forskningsmæssige udfordringer er den enorme kompleksitet i de netværk der styrer aflæsningen af genomet samt de meget store datamængder, der er nødvendige for at kunne udrede disse netværk. En anden stor udfordring er at reguleringen er meget svær at studere på en celletype-specifik måde i en levende organisme. I min forskningsgruppe prøver vi at tackle begge disse udfordringer.

Hvorfor er netop dette forskningsområde så interessant?
Arvemassen er den samme i alle celletyper, men aflæsningen af genomet bestemmer celletype og funktion af cellen. Forståelsen af hvordan specialisering af celler styres gennem specifikke ændringer i aflæsningen af genomet, er af stor grundvidenskabelig betydning. Desuden giver denne forståelse en mulighed for at styre cellers egenskaber, herunder deres metaboliske funktioner samt udviklingen af stamceller. Vores forskning har desuden især betydning for forståelsen af de molekylære mekanismer der spiller en rolle i forbindelse med udviklingen af fedme og type 2 diabetes.

Hvad forventer du af dit medlemskab af Videnskabernes Selskab?
Jeg forventer, at medlemskabet vil give mig en spændende mulighed for at udvide og styrke mit tværvidenskabelige netværk.

Fortæl lidt om mennesket bag forskeren. 
Jeg har helt tilbage fra min gymnasietid været fascineret af genomer, og denne fascination motiverede mig til at læse eksperimentel cellebiologi på Odense Universitet fra 1981. I 1995-96 arbejdede jeg som gæsteforsker (postdoc) på Johns Hopkins University i Baltimore, USA i et af de bedste laboratorier inden for fedtcelle-forskning. Det var utroligt inspirerende, og interessen for fedtceller har holdt ved lige siden. I 2005-2009 stod jeg i spidsen for et EU forskningskonsortium, som var blandt de første i verden til at udnytte den nye "next generation sequencing" til at kortlægge proteiners binding til hele genomet. Denne genomiske tilgang til regulering af genudtryk har efterfølgende været definerende for min forskning. Privat bor jeg med min mand, der er provst, i landsbyen Østrup på Nordfyn. Vores to børn, Anders på 26 år og Charlotte på 23, år bor begge i København. I min fritid holder jeg bl.a. meget af at rejse og møde mennesker og fremmede kulturer, og jeg elsker at færdes i naturen, lytte til musik og opleve gode historier på film, i teateret eller bøger. Til hverdag bruger jeg dog det meste af min tid på mit arbejde, som er min store passion.


  • Titel:
  Professor


  • Grad:
  Ph.d.


  • Fagområde:
  Biokemi og Molekylær Biologi


  • Tilknytning
  Institut for Biokemi og Molekylær Biologi

  • E-mail:
  s.mandrup@bmb.sdu.dk