Her kan du se en samlet oversigt over initiativer iværksat med henblik på at hjælpe forskere og studerende, som er påvirket af krigen i Ukraine. Siden opdateres løbende. Har du et initiativ, der skal på listen? Så send det gerne til kdvs@royalacademy.dk.

- Europa-kommissionens Horizon4Ukraine-side lister aktuelle muligheder for ukrainske forskere i igangværende EU-projekter. Se mere her

- MSCA4Ukraine støtter forskningsinstitutioner i Europa, så de kan finansiere ukrainske forskere på institutioner i EU. Læs pressemeddelelsen her.

- #ScienceForUkraine har udarbejdet en rapport, hvis formål er at understøtte udarbejdelsen af støtteprogammer til ukrainske forskere. Læs rapporten ved at klikke her

- I programmet "Scholars at Risk" formidles muligheder for ophold på internationale forskningsinstitutioner. Initiativet er koordineret i et samarbejde mellem de danske universiteter. Københavns Universitet hjælper med at forbinde de internationale forskere med danske miljøer. Kontakt de programansvarlige ved at klikke her.

- Østrigs Videnskabelige Akademi har gjort opmærksom på et særligt program for forskere, som flygter fra Ukraine, hvori der gives mulighed for forskningsophold ved Østrigs Videnskabelige Akademis forskningsenheder. Klik her for yderligere information. 

- I Frankrig har man oprettet støtteprogrammet "PAUSE", som koordineres fra Collège de France. Gennem programmet kan søges økonomisk støtte til forskerophold for ukrainske forskere i Frankrig i tre måneder. 

- I Finland har man oprettet opholdssteder for forskere og kunstnere fra Ukraine i nød. Klik her for nærmere information.

- National Institute of Chemistry i Slovenien tilbyder forskningsophold for ukrainske forskere og ph.d.-studerende.

- The Israel Academy of Sciences and Humanities tilbyder nødstipendier til ukrainske forskere.

- Swiss National Science Foundation finansierer forskningsophold til forskere fra Ukraine ved universiteter i Schweiz m.m. Klik her for information. 

- Association for Political and Legal Anthropology har en opslagsside over forskellige ressourcer og initiativer for ukrainske forskere. 

- EMBO fører en liste over forskere inden for biovidenskab (Europa m.m.), som har mulighed for at ansætte forskere fra Ukraine i deres laboratorier/forskningscentre. 

- Shevchenko Scientific Society fører en liste over hjælpeinitiativer for ukrainske forskere. 

- The Council for At-Risk Academics (Cara) tilbyder forskellige hjælpeprogrammer m.m. til udsatte forskere samt mulighed for at hjælpe/donere. Klik her for mere om deres indsats ift. Ukraine.

- Lunds Universitet i Sverige har en oversigt over forskellige muligheder for funding, hvis man som ukrainsk forsker ønsker at arbejde i Sverige.

- Europa-Kommissionen har lanceret ERA4Ukraine, en portal med relevant information til forskere på flugt om jobmuligheder inden for EU, boligmuligheder, godkendelse af eksamensbeviser m.m.    

Vi henviser også til #ScienceForUkraines hjemmeside for forskellige initiativer for forskere og studerende. Vi henviser ligeledes til siden "From Ukraine to Denmark" for information om, hvordan man kan få hjælp, og hvordan man kan hjælpe. Besøg også AidUkraine Denmarks hjemmeside for hjælp til transport fra Ukraine til Danmark, ophold m.m. 

Videnskabernes Selskab tilslutter sig statements vedr. krigen i Ukraine udsendt af hhv. ALLEA, ISC, UAI og IHRN. Klik her for at læse mere. 


Klik her for at se den engelske version af denne side.