Over 90 akademier er gået sammen om en erklæring, der fordømmer politiovergreb på sundhedsfaglige arbejdere, der hjælper tilskadekomne under demonstrationer i USA.

Gennem The International Human Rights Network of Academies and Scholarly Societies (IHRN) kæmper mere end 90 akademier blandt andet for retten til at søge, opnå og yde lægehjælp. Under de seneste demonstrationer mod politibrutalitet og systematisk racisme i USA er sundhedsfagligt personale blevet udsat for målrettede angreb og forsøg på at forhindre deres hjælp til tilskadekomne demonstranter. 


Målrettede angreb og arrestationer

Medie og menneskerettighedsorganisationer har dokumenteret overgreb på sundhedsfaglige faciliteter og personale i flere store byer i USA. Det gælder blandt andet affyring af projektiler ind i lægetelte, og arrestationer af sundhedsfaglige arbejdere, som midlertidigt er blevet tilbageholdt. Brug af vold i mange byer har medført at blandt andre demonstranter, journalister og juridiske observatører er kommet til skade, og de yderligere overgreb på personale der forsøger at yde sundhedsfaglig hjælp, er meget bekymrende.  


Brug for politisk handling

IHRN opfordre myndighederne i USA til at respondere på demonstrationerne på en måde, som ligger inden for de internationale menneskerettigheders standarder. Herudover ønskes det, at der udføres en uafhængig og transparent undersøgelse af alle angivne menneskerettighedskrænkelser i forbindelse med demonstrationerne, og at de involverede i overtrædelser holdes ansvarlige. 


Læs hele erklæringen fra IHRN her.