Formidlingsakademiet er på én gang et kursusforløb, en formidlingsindsats og et netværk for forskere, der ønsker at blive bedre til at kommunikere og tage et stort, aktivt skridt ind i offentlighedens søgelys med den faglige viden under armen. Målet er at skabe mere og bedre formidling af videnskab i Danmark.

Vaccineskepsis, ulighed i uddannelse og den grønne omstilling. Tiden er fuld af samfundsmæssige udfordringer, som kalder på forskningsbaseret viden, og vi har mere end nogensinde brug for, at forskere tager del i den offentlige debat.

Men som forsker kan man nemt fare vild, når man gerne vil formidle sin viden. For hvordan bringer man sin viden i spil i praksis? Hvordan fortæller man en klar historie om et kompliceret emne? Hvordan håndterer man de mange forskellige medier og platforme? Hvordan indgår man i ægte dialog, hvor begge parter respekterer og lytter til hinanden? Og hvordan håndterer man kritik, der går længere og foregår på andre præmisser end de diskussioner, man er vant til blandt sine fagfæller?

Listen med udfordringer er mindst lige så lang, som behovet for flere formidlende forskere er stort. Derfor lancerer Videnskabernes Selskab i efteråret 2021 ’Formidlingsakademiet’, der støttes med over 4 millioner af Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden. Formidlingsakademiet er gratis og henvender sig til forskere fra alle dele af videnskaben. Det har både et analogt spor i form af et intensivt kursus med fysisk fremmøde for ca. 15 deltagere om året, og et digitalt spor hvor undervisningen følges digitalt. Parallelt med kurserne produceres en podcast med hovedpointer fra undervisningsforløbet, som ligger tilgængelig for alle interesserede, der gerne vil blive bedre til at formidle. 

Efter de tre år vil Formidlingsakademiet desuden have skabt en velafprøvet model for undervisning i forskningsformidling, der kan tages op af andre institutioner, og som vil blive beskrevet i bogform. Det første hold af uddannede forskere er klar til diverse medieoptrædener, foredragssale og paneldebatter overalt i landet fra juni 2022. 

Til efteråret 2022 starter både et fysisk og et digitalt forløb. Mere information om ansøgning kommer i foråret 2022. Du kan følge med i nyt om Formidlingsakademiet ved at abonnere på Videnskabernes Selskabs nyhedsbrev her: Nyhedsbreve | Royal Academy

Medlemmerne af akademiet for efteråret 2021 er:

Ane Fisker, Syddansk Universitet

Ann Sofie Olesen, Statens Serum Institut

Claus Ekstrøm, Københavns Universitet

Harpa Birgisdottir, Aalborg Universitet

Karen Vallgårda, Københavns Universitet

Kristoffer Szilas, Københavns Universitet

Magnus Kjærgaard, Aarhus Universitet

Magnus Paulsen Hansen, Roskilde Universitet

Maja Sofie Thiele, Syddansk Universitet

Morten Madsen, Syddansk Universitet

Morten Ravn, Vikingeskibsmuseet

Nanna B. Hartmann, Danmarks Tekniske Universitet

Peter Dalsgaard, Aarhus Universitet

Thomas Greve, Danmarks Tekniske Universitet

Ulrich Busk Hoff, Danmarks Tekniske Universitet

Vibeke Røn Noer, VIA University College


Akademiets Advisory Board består af:

Forperson: Professor Stine Helene Falsig Pedersen, Københavns Universitet

Chef for Nationalmuseets mediehus "Vores Tid" Jacob Frische

Ph.d. og videnskabsjournalist Lone Frank, Weekendavisen

Lektor Marianne Achiam, Københavns Universitet

Professor Peter Bro, Syddansk Universitet

Professor, dr.phil. Dan Zahavi, Københavns Universitet

Professor Lone Simonsen, Roskilde Universitet

Professor emerita, dr.phil. Mirjam Gelfer-Jørgensen

Fellow ved Constructive Institute Kristoffer Frøkjær, Århus Universitet


Spørgsmål kan rettes til projektleder Peter Hyldgård på PH@Videnskabernesselskab.dk eller på 20877756