Forskningens skønhed. Et festskrift til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II ved 80-års fødselsdagen den 16. april 2020. Redigeret af Marita Akhøj Nielsen. Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, 2020. Stort format. 200 sider. Rigt illustreret. 400 kr. Hardback.


Videnskabernes Selskab fejrer dronningens fødselsdag med smuk bogudgivelse

Forskning er fuld af skønhed. Derfor udkommer Videnskabernes Selskab i anledning af dronningens 80-års fødselsdag med festskriftet Forskningens skønhed som en gave til majestæten.

Som protektor for Videnskabernes Selskab har HM Dronningen gennem hele sit virke vist stor interesse for forskningsverdenen. Med det hverv har hun trådt i fodsporene af sine forfædre, ikke mindst kong Christian d. 8., der i en årrække var præsident for selskabet – og en regent, som dronningen selv ser som sin største forgænger på tronen. Det er derfor både naturligt og en stor glæde for Selskabet i anledning af hendes runde fødselsdag at hylde hende med et jubilæumsskrift.

I den flotte bog fortæller 16 videnskabsfolk om deres forskning og den skønhed, de finder i deres videnskab. For mange af forskerne er det indlysende, at genstanden for deres granskning i sig selv er smuk – det være sig sorte huller eller græske skrifttegn. For andre ligger skønheden derimod ikke i objektet, men i selve udforskningen, i den møjsommelige vej frem mod forståelsen af fænomenerne, i det helt vidunderlige øjeblik, hvor en ny indsigt pludselig melder sig − og selvfølgelig i den betydning, opdagelsen kan få for andre.

Bogen giver 16 indblik i de nulevende topforskeres arbejde. De kommer fra vidt forskellige forskningsfelter, fra botanik over arkæologi til astrofysik, og er alle dybt engagerede i deres videnskab. Det kan mærkes på begejstringen i deres fortællinger, og deres artikler kan sagtens læses hver for sig. Selvom der er berøringspunkter mellem dem alle, er der ikke nogen snæver sammenhæng eller fortløbende fortælling. Derfor bringes artiklerne i en orden – eller uorden – som afspejler mangfoldigheden i Videnskabernes Selskab; et frugtbart kaos. Bogen lægger op til lystlæsning i et afvekslende lille univers, hvor der stadig åbner sig nye udsigter og indsigter.

Bogens ydre afspejler forskningens skønhed. Den er rigt illustreret, omhyggeligt designet, trykt på godt papir og smukt indbundet.

ISBN 978-87-7304-429-2

Oversigt over bogens 16 artikler

Ib Friis: »Oeders troldurt« & »kongescepter«

Mads Kähler Holst: Den forsvundne tid

Jens Hjorth: Sorte huller

Kirsten Hastrup: Arktiske vidder – De mange facetter af geosocialitet

Karl Anker Jørgensen: Kemi – Skønheden og udyret

Barbara Halkier: Plan(t)er for fremtiden

Søren Peter Olesen: Hjertets flimren

Marie Louise Nosch: Om Skønheden ved arkitektur, kort og koder, sprog og skrift

Kim Ryholt: Eventyrlige Egypten

Bo Elberling: Det smukke og overraskende ved permafrost

Tomas Bohr: Formen af strømmende vand

Per Øhrgaard: Fortælling og videnskab – En rhapsodi

Susanne Ditlevsen: Tallenes tale

Marita Akhøj Nielsen: I et snævert, mørkt fængsel? Om tilblivelsen af Leonora Christinas Jammers Minde

Morten Heiberg: Virkelighedsprincippet og historievidenskaben

Mogens Høgh Jensen: Orden i Kaos


Bogen kan bestilles på Videnskabernes Selskabs Forlags webshop